Under karantæne har mange lært at værdsætte e-bøger, da det hverken kræver en tur til butikken eller biblioteket. Mange har skaffet en Kindle, og e-bøger købes og downloades som aldrig før. Men der findes en billigere måde at gøre det på.

Hvis du gerne vil låne bøger gratis, skal du først og fremmest tjekke, hvilket system der fungerer med netop din tablet. I Danmark kan man på mange biblioteker godt låne og downloade bøger direkte på de fleste enheder, mens man i nabolandet Sverige fx ikke kan bruge Kindle. Det er selvfølgelig muligt at konvertere tekstfiler og gøre dem læsbare til din enhed, men hvis du gerne vil undgå det ekstra trin og primært læse bøger fra danske biblioteker, så tjek først op på hvilke tablets, der er direkte kompatibel med bibliotekssystemet.

Hvis du hovedsagelig gerne vil gå på opdagelse i den imponerende litteratur på engelsk eller andre sprog, som stilles til rådighed under Covid-19 af amerikanske og andre internationale biblioteker, virker de både på Kindle eller ved hjælp af apps som OverDrive. Hvis du vil oprette forbindelse til biblioteker i udlandet, skal din IP-adresse være i samme land som biblioteket, men det kan du let ordne ved at downloade en VPN.

Bøger af store forfattere, som er skrevet for mere end 50 år siden, eller hvor forfatteren har været død i mere end 70 år, går ofte under kategorien ”offentlige domæne”. Det vil sige, at deres værker ikke længere er dækket om lovene omkring ophavsret, og det bliver gratis til offentlig brug. Dette giver dig mulighed for at finde klassiske værker af digtere og forfattere gratis online, selv uden et bibliotekskort. Disse fire værker er blandt vores favoritter:

Harmonium af Wallace Stevens

Mange af digtene i Harmonium er allerede offentliggjort på forskellige sider og i onlinemagasiner, men for nylig blev den komplette samling en af de bøger, der kan downloades uden ophavsret. Denne bog er Pulitzer-prisvinderen Wallace Stevens’ første bog. Den blev udgivet, da han var 44 år gammel og inkluderer den fantastiske “Tretten måder at se på en solsort”.

Love and Other Stories af Anton Tjekhov, oversat til engelsk af Constance Garnett

Det er ikke kun en samling skrevet af den måske bedste novelleforfatter nogensinde, men oversættelsen er også af Constance Garnett, der betragtes som den førende inden for oversættelse fra russisk til engelsk, og som tidligere har sat sit præg på værker af både Dostojevskij og Tolstoj. 

The Prophet af Kahil Gibran

Denne samling, som nogen betragter som moderne udgave af 1000 og én nat, fører 26 fabler os ind i en mands hjemrejse og hans samtaler med fremmede om kærlighed, tab og hvad det vil sige at være menneske. En bog, der efterlader dig med tåre i øjnene.

Tulips and Chimneys af E. E. Cummings

En anden stor digters debutsamling, der virkelig fremviste en interessant stil og så nærmere på poesi på en ny eventyrlystne måde, hvor det var en proces i stedet for et færdigt produkt. En samling værd, der er værd at læse for alle, der elsker citater og poesi.

Flere kilder til læsning af gratis bøger virker direkte i din browser som bl.a. Authorama, LibriVox, Google Books eller Project Gutenberg, men sørg for at bruge en VPN, når du downloader filer, apps eller opretter forbindelse til andre kilder, så dine enheders sikkerhed forbliver.