Måske har du aldrig tænkt over det, men ord kan bruges til andet og mere end dagligdags kommunikation. De kan for eksempel også bruges som pynt i form af plakater med tekst. Her er selve typografien med som dekorativt element på en tekstplakat. Med andre ord er der tale om et kreativt valg af font, farve, hældning, størrelse, mellemrum og komposition.

Citatplakater

Den type tekstplakater, du først tænker på, er nok citatplakater. Det skyldes, at mange mennesker har en særlig tilknytning til et eller flere citater, talemåder, digte, sange, replikker eller små stykker litteratur. Tilknytningen kan være helt personlig, men den kan også være mere kulturel i sin form. Et citat kan være sjovt og underholdende. Det kan også vække genklang i dig, fordi det sætter ord på svære følelser, du havde i en svær periode. Måske minder et digt dig om dine børn eller ægtefælle, eller også får du et energiboost af inspirerende ord fra en leder eller anden indflydelsesrig person.

https://unikplakat.dk/citatplakater/ finder du et udvalg af forskellige sjove, finurlige og underholdende citater, hvoraf nogle er rene tekstplakater og andre bærer illustrationer.

Definitionsplakater

Hvad sker der, hvis man ryster posen ord og leger lidt med sproget? Ved at behandle et begreb, et sted eller en person/rolle fra alternative vinkler kan man underholde med både typografi og ord. Det kan man bruge til at forme en række sjove definitioner.

Humor opstår ofte, når ord eller begreber placeres i en uventet kontekst. Som for eksempel når man definerer “kaffe” som “et magisk stof, der forvandler ’fuck af’ til ‘god morgen!'”. Man kan også nøjes med at fokusere på ét af ordets ofte mange betydninger. Hvis vi tager ordet ”ordbog”. En ordbog kan beskrives på flere måder. Man kan vælge et skarpt fokus på den alfabetiske orden og finde ord, der kommer i én rækkefølge i virkeligheden, men en anden i alfabetisk ordnede ordbog. Det kræver vist også et eksempel. Vi kan bruge de to ord ”indsats” og ”belønning”. I virkeligheden skal man gøre en indsats, før man kan forvente sin belønning. Men da b kommer før i alfabetet, kommer belønning før indsats i ordbogen. Altså er en ordbog et sted, hvor belønningen kommer før indsatsen.

En definition kan også blot være bagt med regulær gammelfar-gnæg. Hvordan definerer vi bedst et voksent menneske, hvis hovedingrediensen er farhumor? Det kunne vi gøre ved at beskrive en voksen som en person, der er stoppet med at vokse i begge ender og nu kun vokser på midten.

Apropos æblefacon kan vi afsløre en af vores yndlingsdefinitioner, nemlig den om slankekure. Slankekuren er en særlig praksis, der går ud på at spise ting, som hverken gør os glade eller slanke. Det skyldes primært, at praksis altid starter i morgen og har en gennemsnitlig holdbarhed på 17 minutter (indsæt selv smil og tap på næsen).